Kom igång med löping!

Funderar du på att börja träna men behöver ha något enkelt? Testa löpning! Det som är så bra är att du kan utforma träningen efter din vardag och vilken nivå av träning du vill ha. Det passar både dig som gillar skogen och dig som gillar att vara inne och träna i vardagsrummet eller på ett gym. Du kan vara ensam med dina tankar eller din favoritmusik, eller välja att gå med i en löpgrupp eller springa med en kompis. Du behöver inte vara vältränad eller snabb, däremot är det något du kan bli om du läser vidare och bestämmer dig för att testa.

Fördelarna med löpning

Den största fördelen med löpning som träningsform är friheten. Du kan springa var som helst, när som helst och i vilket tempo du vill. Glöm dyra träningskort, passa tider, ta dig iväg till andra sidan stan. Löpträningen finns där du här. Varför inte ta en träningsrunda på lunchen på jobbet? Eller på kvällen som en skön avslutning på dagen. Oavsett om du bor i en stad eller på landet kan du utöva din sport. Du kan anpassa passet efter ditt liv. Det måste inte alltid ta en timme att träna. Dra på dig skorna, ut och spring i en kvart när maten står i ugnen. Du kommer garanterat känna dig piggare efteråt, bli av med stress du kanske byggt upp under dagen och långsiktigt får du ett skydd mot hjärtsjukdomar, depression och andra sjukdomar.

De första stegen

Det svåraste brukar vara att bestämma sig för att börja. Så det bästa är att inte vänta, utan sätta igång redan idag. Det viktigaste är faktiskt att inte gå ut för hårt i början. Det är ett vanligt misstag som gör att löpning känns som något du aldrig mer vill göra om. Så istället för att springa det fortaste du kan tills du blir helt slut, så tänk långsiktigt och ge dig själv en chans. En bra idé är att helt enkelt följa ett schema för att trappa upp i lagom takt. Det finns olika utformning men det gemensamma är att det börjar med promenad som varvas med lätt löpning. Första veckan kan det handla om att komma in i en rutin och promenerad i rask takt i tio minuter, och under andra veckan lägger du in en eller två minuters långsam joggning i din promenad. Efterhand så utökas tiden med löpning så att det till slut blir 30 minuters löpning i sträck. Det som är så bra med ett schema är att du kommer tycka att det går lätt i början och att du inte märker av hur det sakta ökar och plötsligt är du en löpare! Det handlar också om att din kropp hinner med förändringen, inte bara konditionsmässigt utan även leder och muskler behöver få tid på sig att anpassa sig så att det inte uppstår skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utmana dig själv!

februari 11, 2022